Vijesti

Obuka neplivača programska sastavnica Proslave humanosti u Lipiku

U povodu obilježavanja Svjetskog dana Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Tjednu Crvenoga križa u RH Hrvatski crveni križ u Lipiku je organizirao cjelodnevni program pod nazivom Proslava humanosti. Hrvatski crveni križ odlučio se središnju proslavu humanosti upriličiti u Lipiku u čast volonterki Crvenog križa rođenoj u Lipiku. Štefanija Papailiopulos bila je medicinska sestra, jedna je od rijetkih nagrađenih medaljom Florence Nightingale, za utiranje puta na području zdravstvenog prosvjećivanja ruralnih krajeva. Njoj u čast danas se u Lipiku proslavlja humanost. Iz cjelodnevnog programa u Info programu lokalnog Radio Daruvara izdvajamo događanje za djecu u Narodnim kupkama pod nazivom Tko pliva ne tone. O programu obuke neplivača u organizaciji Hrvatskog crvenog križa voditeljica škole na bazenima i voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog crvenog križa Silvana Radovanović:
Radovanović

Današnja obuka neplivača u Lipiku je za djecu prvih razreda lipičke Osnovne škole. Cilj ovog programa je:
Radovanović

Jedan važan detalj da bi svi ovladali vještinom plivanja, u kurikulumu osnovnih škola nije obuhvaćena obuka za neplivače. Nikad nije kasno pokrenuti inicijativu i dopuniti kurikulum osnovnih škola obukom za neplivače i cijeli smisao današnjeg programa za djecu na bazenima u Lipiku je:
Radovanović

Na kontinentalnom području Hrvatske neplivača ima mnogo a kako podsjeća voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog crvenog križa Silvana Radovanović:
Radovanović

Hrvatski crveni križ provodi program sigurnosti na vodi:
Radovanović

Još kratko o današnjem programu u Lipiku. Proslavom humanosti obuhvaćene su medicinske sestre organizacijom simpozija Sestrinstvo u kriznim stanjima – Lipik 2024. Simpozijem se obilježava i Međunarodni dan sestrinstva pa će biti riječi i o povijesti sestrinstva u Hrvatskoj koje je duboko povezano s Crvenim križem. Simpozij organiziraju Hrvatski Crveni križ i Udruga medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika Domovinskog rata. Program „Proslave humanosti“ u Lipiku završit će izložbom Put humanosti. Svečano otvorenje izložbe je u lipičkom Multikulturalnom centru s početkom u 18 sati. Izložba je posvećena medicinskoj sestri Štefaniji Papailiopulos, istinskoj junakinji humanosti, junakinji zdravstva i sestrinstva koja je ostavila trajan trag i neprocjenjiv doprinos boljem životu ljudi u ruralnim područjima Hrvatske.

Fotografije: Katarina Zorić

Back to top button