Vijesti

Obljetnica oslobađanja vojarne Polom

Na današnji dan prije 32 godine u vojno-redarstvenoj operaciji oslobođena je vojarna Polom. Ova je akcija bila prekretnica u Domovinskom ratu na daruvarskom području a žrtve toga dana, bile su brojne. Imena žrtava žive u sjećanjima njihovih obitelji, prijatelja, suboraca, Daruvarčanki i Daruvarčana. Na današnji dan 1991. u Doljanima, stradali su: Dragutin Kovačević, Josip Pleša, Damir Nađ, Željko Leja, Stjepan Šepl, Božena i August Hašek i Alojz Lneniček. Za sve njih i sve stradale u Domovinskom ratu kod Mjesnog doma u Doljanima organiziran je središnji komemorativni skup. Današnjoj komemoraciji nazočili su članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske koje su predvodili saborski zastupnik Miro Totgergeli izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, i izaslanik ministra obrane Vlade RH, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Zagreb Željko Janković.

Na današnjoj komemoraciji bili su predstavnici izaslanstva vojarne Bilogora Bjelovar i vojno skladišnog kompleksa Hrvatski ždral iz Doljana.

Izaslanstvo BBŽ predvodila je zamjenica župana Tanja Novotni Golubić, Grada Daruvara gradonačelnik Damir Lneniček, Grada Garešnice zamjenik gradonačelnika Goran Cupek i Općine Sirač načelnik Igor Supan. U ime Grada Daruvara pijetet kod spomen obilježja u Doljanima izrazili su i gradski vijećnici.

Izaslanstvo Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske predvodio je načelnik Jakob Bukvić. Na čelu izaslanstva Policijske postaje Daruvar bio je načelnik Dalibor Čajsa. Izaslanstvo Policijske postaje Garešnica predvodio je načelnik Alen Đuranić, izaslanstvo Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Policije Garešnica Edin Muratović a izaslanstvo 1. satnije Zbora narodne garde Garešnica Vlado Jagatić. Na komemoraciji u Doljanima bilo je izaslanstvo Policije iz Kutine.

Izaslanstvo JVP Daruvar predvodio je zapovjednik Zdenko Brandejs a svijeće kod spomen obilježja zapalili su sudionici akcije Polom 91., hrvatski branitelji i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Bjelovara, Grubišnog Polja, Garešnice, Kutine i Daruvara …

Okupljenima su se obratili umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i aktivni sudionik oslobođenja vojarne Polom 1991. Željko Ament, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Miro Totgergeli.

Kraći vjerski obred predvodio je policijski kapelan Damir Vrabec.

Back to top button