Vijesti

Obitelj Devald uživa na svom OPG-u

Ako se pitate kako idu prosvjeta i poljoprivreda zajedno, onda će vam Silvije Devald reći – odlično!

Iako se na prvu teško povezuju ove dvije grane, profesor engleskoga jezika kao i njegova supruga već puna dva desetljeća rade i kao poljoprivrednici i to vrlo uspješno. 14 hektara obiteljskog gospodarstva obrađuju zajedno sa svoja dva sina koja su aktivno uključena u proizvodnju i obradu, uz tri zaposlenika. Kao svaki moderni poljoprivrednici apliciraju na projekte, ulažu u mehanizaciju i proizvode nešto drugačije, kao što im je to bila sama početna ideja:
Silvije

S obzirom da su to sve radno invazivne kulture ,same po sebi zahtijevaju puno rada ali i donose dosta novca. Tako si ovo poljoprivredno – prosvjetno gospodarstvo može priuštiti i tri zaposlenika.
Silvije

Osim voća i povrća koje uzgajaju ovo gospodarstvo radi i preradu. Što znači da na njihovom štandu uvijek možete naći odlične domaće proizvode, od pekmeza do ukiseljenih feferona:
Silvije

Njihovi sokovi su posebna priča. U kombinaciji voća i povrća, cikla, jabuka, mrkva, višnja, aronija ne samo da su osvježavajući nego su prije svega i zdravi:
Silvije

Posla je puno, međutim Silvije Devald kaže , sve se uspije. Stvar je samo dobre organizacije. U ovom slučaju organizacija mora biti savršena, jer osim proizvodnje i prerade, ova obitelj već 10 godina svoje proizvode vozi redovno na Zagrebački plac dok je srijedom i subotom na štandu daruvarske tržnice:
Silvije

Sinovi Devald uz podršku roditeljima na OPG-u, odlični su i učenici. Tako je stariji sin Liam nakon završene gimnazije upisao studij strojarstva na Zagrebačkom fakultetu, dok je mlađi Lukas ove godine upisao treći razred mehatronike. Što se mora kažu, nije niti teško pa tako njihova tjedna satnica na poljoprivrednim radovima ide i preko deset sati t,a tata dodaje kako su za svoj rad i plaćeni:
Silvije

Na daruvarskoj tržnici Silvije kaže kako ga ljudi prije svega percipiraju kao profesora, a što se tiče prodaje ona je drugačija nego u Zagrebu:
Silvije

Sve ovo nije niti jednostavno niti lako. Radi se puno i zarada nije proporcionalna uloženom radu. Međutim, usprkos svemu, ovaj rođeni Vinkovčanin koji je prije skoro 30 godina stigao u G.Polje zbog posla i stana na kraju je završio u Velikoj Maslenjači gdje zajedno sa svojom obitelji živi svoj san i gušta u životu na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kešić:
Silvije

Back to top button