Vijesti

Obilježavanje Dana Bjelovarsko – bilogorske županije

Dan Bjelovarsko-bilogorske županije je sutra a ove godine zbog Tijelova obilježava se danas. 8. Lipanj, datum obilježavanja Dana Bjelovarsko-bilogorske županije povijesni je, jer upravo na taj dan 1871. godine carskim reskriptom ukinuta je varaždinaska Vojna granica. Prostor koji danas većinskim dijelom pokriva Bjelovarsko-bilogorska županija, pripojen je građanskoj Hrvatskoj i proglašen Bjelovarskom županijom. Odlukom županijskih vijećnika, taj je datum utvrđen danom Bjelovarsko-bilogorske županije, napisano je i istaknuto na mrežnim stranicama županije a prenosimo u Informativnom programu Radio Daruvara.

Bjelovarsko-bilogorska županija zauzima površinu od 2.652 km2, što je 3,03% od ukupne površine Hrvatske. Grad Bjelovar je političko, kulturno i gospodarsko središte županije i u njemu se nalaze mnogobrojne institucije koje svojim aktivnim djelovanjem daju primjeren značaj gradu. Tu su još četiri grada i 18 općina koji svojim posebnostima i specifičnostima u gospodarskom i društvenom životu daju cjelovitu sliku ovog našeg zajedničkog prostora.

U povodu Dana Bjelovarsko-bilogorske županije svečana sjednica je prilika za posebno izdvojiti pojedince i društva, organizacije , udruge koji su se svojim radom izdvojili iz prosječnosti i zbog kojih Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi pomake u svakom segmentu života. Među ovogodišnjim dobitnicima Javnih priznanja su dvije udruge iz Daruvara. Plaketa “Tihomir Trnski” za izuzetne rezultate na obrazovnom, kulturnom, sportskom i drugim područjima kulturnog života Županije dodijeljena je Ligi protiv raka Daruvar. Daruvarska Liga djeluje već 25 godina i osigurava humanitarnu, pomoć oboljelima od raka, nabavu mamografa i monitora za mamograf za potrebe Doma zdravlja u Daruvaru te provodi projekt prijevoza onkoloških bolesnika na zračenja i kemoterapije u Zagreb. Priznanje su preuzele u ime daruvarske Lige Milada Sofka i Ljerka Stožicki.

Dobitnik Povelje Bjelovarsko-bilogorske županije za naročite uspjehe na svim područjima gospodarskog i društvenog života od značaja za Županiju je Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar . Hvidra Daruvar jedna je od najstarijih u gradu Daruvaru, a bavi se provođenjem aktivnosti kojima se potiče realizacija socijalne zaštite i pružanje besplatne pravne pomoći članovima udruge, promicanjem hrvatskih nacionalnih, povijesnih kulturnih, gospodarskih i drugih vrijednosti. Udruga provodi i europske projekte na razini Ministarstva hrvatskih branitelja te lokalnih jedinica koji su od interesa za opće dobro lokalne zajednice. Povelju u ime daruvarske Hvidre a na današnjoj svečanoj sjednici u Bjelovaru preuzeli su predsjednik udruge Krešimir Ivančić i predsjednik Nadzornog odbora udruge Saša Premec.

Na svečanoj sjednici Skupštine BBŽ u Domu kulture u Bjelovaru a u povodu Dana Bjelovarsko-bilogorske županije, sudjelovao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Fotografije: Milada Sofka

Back to top button