Vijesti

O štrajku u pravosuđu i u BBŽ

Štrajk u pravosuđu postaje maratonski i obara rekord u dužini trajanja u odnosu na sve dosadašnje štrajkove u samostalnoj RH. Radnici u sustavu ne odustaju i ustrajni su u štrajku do ispunjenja zahtjeva, saznali smo od sindikalne povjerenice na Trgovačkom sudu u Bjelovaru.

U Županijskom sudu u Bjelovaru svaki dan vode evidenciju o štrajku a podaci se kako kažu od dana do dana razlikuju. Prema podacima koje smo na ovom sudu dobili za ponedjeljak 24.srpnja od ukupno 36 službenika i namještenika, 16 je bilo u štrajku, 17 je bilo na godišnjem odmoru ili na bolovanju a troje službenika je radilo.

U Trgovačkom sudu u Bjelovaru kako smo saznali, svi su u štrajku. Obavlja se samo nužno, prema procjeni u određenom trenutku. Kako je za Radio Daruvar potvrdila sindikalna povjerenica, koja je izrazila želju da joj se ime ne spominje, u štrajku su svi službenici članovi Sindikata i službenici koji nisu članovi Sindikata. Štrajk je legalan, radnici ne odustaju i ustrajat će u štrajku do ispunjenja zahtjeva.

Kompletirajući podatke o štrajku u pravosuđu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nakon telefonskih razgovora i dogovora, preko pitanja do odgovora komunikaciju smo nastavili elektroničkom poštom . Kako su izvijestili ovdašnju javnost iz Općinskog suda u Bjelovaru, od ukupnog broja službenika i namještenika, njih 173-je, u ponedjeljak 24. srpnja 2023., na Općinskom sudu u Bjelovaru štrajkalo je 75 službenika i namještenika, na godišnjem odmoru bilo je 55 službenika bez Stalne službe Daruvar, s time da od 23 službenika i namještenika u Stalnoj službi u Daruvaru štrajka 9 službenika i namještenika, na bolovanju nije nitko, a 13 službenika i namještenika je na godišnjem odmoru. U odnosu na podatke vezano uz bolovanje službenika, iz Općinskog suda Bjelovar navode kako je tijekom mjeseca lipnja, 33 –je službenika i namještenika bilo na bolovanju, dok podatke za srpanj ne mogu dostaviti, budući obračunsko razdoblje još uvijek traje. Rad suda organiziran je i odvija se prema naredbi Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 18. srpnja izvijestila je javnost posredstvom Radio Daruvara glasnogovornica Općinskog  suda u Bjelovaru, sutkinja Gordana Malvić.

Ista pitanja vezano uz aktualni štrajk službenika i namještenika u pravosuđu uputili smo Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. Odgovora zasada nema. Pričekat ćemo neko vrijeme da iz Općinskog i Županijskog odvjetništva u Bjelovaru u odgovorima na postavljena pitanja izvijeste javnost o uključenosti službenika i namještenika u štrajk i organizaciji posla dok traje štrajk. Bude li se to neko vrijeme čekanja odužilo, odgovore za štrajk službenika i namještenika u Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu potražit ćemo na drugoj adresi.

Fotografija: Poslovni dnevnik

Back to top button