Vijesti

O glasanju u Daruvaru, općinama Đulovac, Dežanovac, Sirač, Končanica i u BBŽ

Izbori za Europski parlament prošli su u znaku izostanka prezentacije kandidata i pokazane nezainteresiranosti birača. Ovo su prvi izbori koji su na daruvarskom području prošli bez predstavljanja kandidata i bez mogućnosti neposredne i otvorene komunikacije birača i kandidata. Najbliža mjesta Daruvaru u kojima su se predstavili kandidati za vrijeme kampanje za EU izbore su Pakrac i Bjelovar. Taj način ignoriranja i izostavljanja u velikom izbornom procesu nije zasmetao 1711 glasačica i glasača na području Daruvara koji su jučer izašli na izbore za Europski parlament. Od ukupnog broja birača 9 165 na području Grada Daruvara jučerašnjim izborima pristupilo je 18, 67 posto birača na 17 biračkih mjesta u Daruvaru a 32 listića bila su nevažeća. Izbori su prošli uredu, nije evidentirano kršenje izborne šutnje a rezultati su obrađeni do 22 sata.

Rezultati glasovanja na području Grada Daruvara.

Na 17 biračkih mjesta na području Grada Daruvara 614 birača odnosno 36,56 posto glasalo je za HDZ. 521 glas odnosno 31,03 posto birača glasalo je za SDP. Za Domovinski pokret glasalo je 110 birača a za Možemo 85 birača. Najviše preferencijalnih glasova na području Daruvara osvojio je nositelj liste HDZ-a Andrej Plenković 248 a Biljana Borzan nositeljica liste SDP-a osvojila je 234 preferencijalna glasa na području Daruvara.

Rezultati glasanja na području općina, Đulovac, Dežanovac, Sirač i Končanica

Općina Đulovac

U općini Đulovac od upisanih 2415 birača glasanju na jučerašnjim izborima na 10 biračkih mjesta pristupila su 403 glasača odnosno 16, 69 posto. Nevažećih listića bilo je šest. Za listu HDZ-a na području Đulovca glasalo je 190 birača odnosno 47,85 posto. Za SDP i partnere glasalo je 47 birača, za IDS i partnere 43, a za Domovinski pokret i Most na području Đulovca glasalo je po 35 glasača. Najviše preferencijalnih, 125 glasova na području Đulovca dobio je nositelj liste HDZ-a Andrej Plenković. S liste IDS-a i partnera najviše preferencijalnih 23 glasa dobio je Milorad Pupovac.

Općina Dežanovac

Na području Općine Dežanovac na 11 biračkih mjesta od ukupno upisanih 1918 glasanju je pristupilo 17, 26 posto odnosno 331 glasač. Najviše njih, 116 birača glasalo je za HDZ. SDP i partneri dobili su podršku 91-og birača a za Domovinski pokret glasala su 43 birača. Najviše preferencijalnih, 53 glasa na području Općine Dežanovac osvojila je nositeljica liste SDP-a i partnera Biljana Borzan. Jedan glas manje na području Općine Dežanovac, 52 preferencijalna glasa osvojio je Andrej Plenković nositelj HDZ-ove liste.

Općina Sirač

Na području Općine Sirač od ukupno upisanih 1707 birača na sedam biračkih mjesta na jučerašnjim izborima za EU parlament glasalo je 235 glasača, odnosno 13, 77 posto. Nevažeća su bila dva listića. Najviše glasova osvojila je lista HDZ-a, 109 glasova. Lista SDP-a i partnera osvojila je 44, Domovinski pokret 18 a lista IDS-a i partnera osvojila je 14 glasova. Najviše preferencijalnih glasova osvojio je nositelj liste HDZ-a Andrej Plenković 33 glasa.

Općina Končanica

Na području Općine Končanica od ukupno 1673 birača na sedam biračkih mjesta glasalo je 258 birača ili 15,42 posto. Nevažećih listića bilo je šest. Najviše glasova 87 dobila je lista HDZ-a. SDP i partneri na području Općine Končanica dobili su 72 glasa, Kandidacijska lista grupe birača Nina Skočak dobila je 21 glas a Domovinski pokret 18 glasova. Nositelj liste HDZ-a Andrej Plenković dobio je najviše preferencijalnih glasova 46 a Biljana Borzan nositeljica liste SDP-a na području Općine Končanica dobila je 33 preferencijalna glasa.

O glasanju u BBŽ

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na jučerašnjim izborima za EU parlament od ukupnog broja upisanih 90 338 birača glasalo je 17 447 birača odnosno 19,31 posto. Najviše glasova u ovoj županiji dobila je lista HDZ-a 6661 glas. Za listu SDP-a i partnera glasalo je 4393 glasača za Domovinski pokret 1626, a za Kandidacijsku listu grupe birača Nina Skočak glasalo je 768 birača. Najviše preferencijalnih glasova na biračkim mjestima u ovoj županiji dobio je nositelj liste HDZ-a Andrej Plenković 2 773 glasa.

O predstavljačima Hrvatske u Europskom parlamentu

Hrvatskih 12 zastupnica i zastupnika predstavljat će Lijepu našu u novom sazivu Europskog parlamenta. S HDZ-ove liste izabrano je šestero zastupnika. Lista SDP-a i partnera osvojila je četiri mandata, S liste Domovinskog pokreta i Možemo u EU parlament ide po jedan zastupnik. Mandat zastupnika u EU parlamentu traje pet godina a mjesečna plaća je oko laganih 10 tisuća eurića, doduše u brutu, neto je to malo manje od osam tisuća. Osim plaće zastupnici u EU parlamentu imaju pravo i na druge troškove a za svaki dan koji zastupnik provede u EU parlamentu isplaćuje mu se za troškove 350 eura dnevnice. Na kraju svog mandata imaju pravo na tzv. prijelaznu naknadu. Nakon što uđu u EU parlament, zastupnici imaju pravo na dodatnu mirovinu što iznosi oko 1760 eura ali nakon što napune 63 godine.

Tu se ima što i ima se s čim računati!

Back to top button