Vijesti

Nove epizode serijala o pročistaču

Daruvarski susreti kod pročistača. O aktivnosti prakticiranoj srijedom sada se govori u prošlom vremenu. Sinoć sastanka nije bilo. Kavu kod pročistača u rujanskim, i predvečerjima u prvom dijelu listopada, zamijenit će sastanci u zatvorenom. Okupit će se Radna grupa početkom idućeg tjedna u Velikoj vijećnici zgrade Gradske uprave. Tema sastanka kao i susreta upućuje na to kako slijedi nova epizoda serijala o pročistaču. S druge strane, samo da otpuhnemo paučinu s moždanih vijuga i razbistrimo sjećanja, zbog problema s pročistačem na terenu su po pozivu građana nadzor provodile inspekcije Državnog inspektorata: vodopravna, sanitarna i inspekcija zaštite okoliša. Inspekcijski nadzori su okončani a što je utvrđeno, provjerili smo u još jednom setu pitanja, jučer upućenih elektroničkom poštom Državnom inspektoratu.

Ovo su pitanja koja smo uputili iz Informativnog programa Radio Daruvara

Da li je utvrđeno  o kakvom zagađenju se radi na prostoru oko pročistača otpadnih voda u Daruvaru?!
Što pokazuju analize vode na pročistaču, prisutnost kojih čestica, i da li su te čestice opasne po zdravlje?!

Kakva je kvaliteta izlazne vode?!
Da li su provedena mjerenja kvalitete zraka u neposrednoj blizini pročistača?!

Ovo su odgovori:

Inspekcije Državnog inspektorata; vodopravna, sanitarna i inspekcija zaštite okoliša provele su inspekcijske nadzore na lokaciji upita. Za utvrđene nepravilnosti i nesukladnosti izdane su upravne i prekršajne mjere sukladno Zakonu o zaštiti buke te Zakonu o vodama i Zakonu o vodnim uslugama, kao i usmene mjere za uklanjanje zatečenog dugotrajno uskladištenog nusproizvoda prema Zakonu o gospodarenju otpadom. Prema rezultatima analize izlazne vode, a koju provode ovlaštene pravne osobe, kvaliteta izlazne vode u skladu je s Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda.

U odgovorima na postavljena pitanja iz Državnog inspektorata napominju, kako Odluku o provedbi mjerenja posebne namjene, a sukladno odredbama Zakona o zaštiti zraka, ( to se odnosi na pitanje o kvaliteti zraka zbog problema s pročistačem i nekim tvrtkama u Poslovnoj zoni, inače prvim susjedima stanovnika elitnog gradskog naselja, e to je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Mjerenje kvalitete zraka provedeno je prije 15 godina zbog Dalita. Postupak su inicirali građani a tada je Grad Daruvar s tadašnjim Ministarstvom zaštite okoliša naručio ispitivanje i snimanje emisije kvalitete zraka zbog zagađenja. Postupak je po narudžbi provela tvrtka koja se bavi ispitivanjem kvalitete zraka, i kako se prisjeća Dalibor Rohlik, tadašnji zamjenik gradonačelnika Daruvara, postupak je stajao oko pola milijuna kuna, nešto malo manje, a bilo je to prije 15 godina.

Back to top button