Vijesti

Ne bacajte kore od mandarina! Evo kako ih možete iskoristiti

Mandarine su omiljeno voće u jesensko doba koje pršti nenadmašnim mirisom i okusom i savršen je međuobrok koji nam daje pregršt vitamina itekako potrebnim u tmurno i hladno vrijeme. Ali jeste li znali da je i kora mandarine itekako jestiva? Kore citrusa se stoljećima koriste u kineskoj medicini za ublažavanje probavnih problema, a novije studije ukazuju na druge zdravstvene dobrobiti. Sljedeći put kada posegnete za mandarinom, sačuvajte koru i iskoristite ju uz jedan od sljedećih prijedloga.

Ušećerite ju

Kandirana kora citrusa je ukusan način konzumiranja velikih količina ostataka kore mandarine. Oštrim nožem odrežite višak bijelog unutarnjeg dijela kore. Ne brinite ako ne uspijete sve maknuti, malo ipak želite ostaviti za bolju teksturu. Izrežite ili natrgajte kore na željenu veličinu i blanširajte ih u kipućoj vodi jednom ili dva puta, ispirajte i mijenjajte vodu između blanširanja. Zakuhajte jednake količine svježe vode i šećera, a zatim dodajte kore. Pirjajte oko 45 minuta, dok ne omekša, te izvadite. Kad se ohladi, ubacite još granuliranog šećera i to je to. 

Koristite ju naribanu

Fino naribajte koru mandarine pomoću ribeža ili oštrog noža za guljenje. Ribajte tako da skidate samo vrlo tanki, obojeni gornji sloj kore. Tako naribana kora mandarine može se koristiti na različite načine, pomiješajte otprilike jedan dio naribane kore s osam dijelova soli kako biste napravili sol mandarine za posipanje juha i salata, pomiješajte nekoliko žlica sa smeđim šećerom i začinima kako biste napravili marinadu za meso ili osušite i spremite na stalak za začine da posipate jela po želji.

Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Napravite aromatizirano ulje

Maslinovo ulje prožeto aromom mandarinom ima niz nevjerojatnih namjena. Koristite ga umjesto običnog maslinovog ulja u preljevu za salatu ili marinadi ili ga koristite za pirjanje povrća. Raznovrsni okus mandarine nevjerojatan je i u slatkim i u slanim jelima. Jednostavno zagrijte ulje i lagano pirjajte s koricom mandarine 20 do 30 minuta. Pustite da se ohladi, ocijedite koru i ulijte infuziju u posude. Takvo aromatizirano ulje treba čuvati u hladnjaku kako bi se spriječilo da užegne.

Izblendajte cijelu mandarinu

Iako se možda čini čudnim, najlakši način da pojedete kore mandarine je da ih jednostavno bacite u blender s ostatkom voća. Svi dijelovi mandarine su jestivi, stoga ne brinite oko vađenja sjemenki. Slično se cijelo voće može pomiješati s maslinovim uljem, octom, začinskim biljem i senfom ili drugim emulgatorom kako bi se napravio odličan citrusni preljev za salatu.

Izvor
Tportal
Back to top button