Vijesti

Malo ljudske snage može pokrenuti svijet – Bučje 2023.

Bučje danas… Demografski skoro izgubljeno naselje. 13 stanovnika u šest kućanstava, ovo naselje održava na životu. Podaci o broju stanovnika su prema posljednjem popisu 2021., (koje nam je u roku od odmah, a da se ne izgubimo tražeći u tabelama), pronašao verziran u popis iako iz drugog, našeg popisnog područja, Boris Peranović.

Bučje ne odaje dojam atraktivnog mjesta za kreirati svakodnevnicu. Izloženo stradanjima u društvenim previranjima, udaljeno, oslonjeno također na poluprazna naselja u kojima ima i reprezentativnih kuća. Krajolik i u kišnom siječnju ima svoje ljepote…

I Bučje je Hrvatska! I ovdje bi sve moglo biti drugačije, življe, bogatije, vedrije, a da bi tako bilo u perspektivi, to je valjda naša zajednička akcija i zajednički cilj…Početak novog kvalitetnijeg života u Bučju je pronalazak mira u punom smislu te riječi pronalaskom 24 osobe, nestale u ratnim mjesecima, kolovoza, rujna, listopada, studenog, prosinca 91., i siječnja 92. S malo ljudske snage pokreće se svijet. Mogu li se nakon tri desetljeća pronaći nestali, možda bi bilo dovoljno samo progovoriti.

Poruke iz Bučja s jučerašnjeg komemorativnog skupa uputili su bivši zatočenice i zatočenici logora, djeca nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici udruge i predstavnici grada i županije u sklopu kojih je naselje Bučje. Priče bivših, zatočenika i zatočenice Josipa Caha i Zlate Kranjčić i danas su bolne i danas imaju snažnu poruku iz Bučja o Bučju:

U ime obitelji nestalih zatvorenika logoraša Bučja obratila se Ivana Richter kćer nestalog hrvatskog branitelja Bohumila Dostala, zarobljenog 3.9.1991., i odvedenog u logor Bučje. Ivana Richter, više od tri desetljeća nakon što su bestraga odveli njenog samohranog oca kaže…
Richter

U ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora već 10-tak godina iz Splitsko dalmatinske županije dolazi u Bučje na komemoraciju u siječnju, Ivan Turudić. Uz pijetet prema stradalima u Bučju, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić jučer je govorio o dokumentarcu o Bučju iznijevši prijedlog postavljanja instalacije na zidu kod kapelice u Bučju, sredstvima podružnice udruge Splitsko dalmatinske županije uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja.

U ime predsjednika Vlade RH i u ime Ministarstva hrvatskih branitelja na komemorativnom skupu u Bučju pozivajući se na Ženevske konvencije ukazujući na izuzetno složen položaj ratnih zarobljenika, prisutnima se obratio državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, doktor znanosti Špiro Janović. On je naglasio važnost prisjećanja na razmjenu koja je za mnoge zatočenika i zloglasnog logora Bučje bila novi životni početak.

Prisutne je u ime predsjednika Hrvatskog sabora, prijateljskih gradova i općina i u ime ponosnog Grada Pakraca pozdravila gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević. Bučje je mjesto koje kod Anamarije Blažević budi snažne emocije jer je među 24 nestale osobe za kojima se još uvijek traga i njen djed uz kojeg je odrastala u istoj obiteljskoj kući:
Blažević

Zbog ljubavi prema domovini na važnost dokumentiranja činjenica iz prošlosti podsjetila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević:
Blažević

Poruka iz Bučja treba doći do svih onih koji znaju gdje treba tražiti nestale iz logora Bučje a među nestalima je i mirotvorac doktor Ivan Šreter. Za mir svima kao temelj na kojem se gradi prijateljstvo i podiže kvaliteta života, sada i u perspektivi, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić iz Bučja s jučerašnje komemoracije uputila je poruku:
Jozić

S daruvarskog područja na jučerašnjoj komemoraciji u Bučju bili su načelnik Općine Sirač Igor Supan i izaslanstvo Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 91.

Back to top button