Vijesti

Loši rezultati državne mature

Prema prvim rezultatatima državne mature od 28.917 pristupnika ispod praga prolaznosti na nekom od ispita je 421 gimnazijalac i 5191 učenik strukovne škole. Dva gimnazijalca u cijeloj generaciji imaju iz tri prijavljena predmeta tri negativne ocjene, a tri negativne ocjene na maturi zaradilo je 422 strukovnjaka. Po jednu negativnu ocjenu od ukupnog broja pristupnika na nekom od prijavljenih ispita državne mature ima 387 gimnazijalac i 3356 učenika strukovnih škola. U cijeloj generaciji je 137 pristupnika koji su na maturi dobili jedinicu iz čak četiri predmeta koja su prijavili na državnoj maturi.

Fizika, kemija te politika i gospodarstvo najlošije su riješeni predmeti na ovogodišnjoj državnoj maturi, ako se u obzir uzmu rezultati prošle generacije, ali i generacije maturanata posljednjih pet godina.

Najzanimljiviji su ove godine rezultati ispita hrvatskog jezika koji je sada prvi put bio isti za sve učenike bez mogućnosti odabira razina ispita. Tako je od 27.194 učenika koji su pisali hrvatski jezik 3562 učenika upisalo jedinicu i nije položilo taj obvezni predmet.

Među gimnazijalcima hrvatski jezik za odličan je riješilo 21,9 posto učenika, a njih 1,51 posto hrvatski jezik riješilo je za jedinicu.

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja naglasio je kako je ovogodišnja generacija maturanata tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja imala tek jednu, i to ovu posljednju školsku godinu kao godinu školovanja bez ikakvih smetnji – štrajkova, online nastave…
foto:srednja.hr

Također pogledajte
Close
Back to top button