Vijesti

Kultura sjećanja – o velikom Milanu Kunderi i knjižnici Milana Kundere u Brnu

Njegovanje kulture sjećanja otpor je zaboravu uz dužno poštovanje ljudi i njihovih djela. Mjesec dana nakon što nas je napustio Milan Kundera njegove knjige u daruvarskoj Pučkoj knjižnici traže se kao da su tek napisane. U daruvarskoj knjižnici imaju skoro sve Kunderine knjige. Skoro sve jer je u jednom trenutku izgubljena Šala. Međutim u knjižnici su obećali članovima pronaći, vratiti ili ponovno nabaviti Šalu i ovu Kunderinu knjigu učiniti dostupnom za posudbu.

U Informativnom programu uz pomoć u realizaciji kolegice Lenke Lalić i ovom prilikom želimo se odužiti velikanu svjetske književnosti uspomenom na njegova remek djela, knjige koje su nas vodile i vode a u kojima je Milan Kundera zapisao misli i ideje koje prodiru u suštinu ljudskog života. Zato iz Daruvara posredstvom Radio Praga informacijski putujemo do Brna i knjižnice koja pronosi ime slavnog pisca. Knjižnica Milana Kundere otvorena je u Moravskoj državnoj knjižnici na njegov 94. rođendan. Knjižnica u njegovom rodnom Brnu osnovana je zahvaljujući daru obitelji Kundera. Knjige su prošle godine prevezene iz Francuske u Brno. A što nudi Kunderina knjižnica u Brnu, pružio je uvid za Radio Prag ravnatelj Moravske pokrajinske knjižnice Tomáš Kubíček:
Kubíček

Knjižnica Milana Kundere nastavit će rasti, podsjetio je u prilogu objavljenom u programu Radio Praga ravnatelj Moravske pokrajinske knjižnice Tomáš Kubíček:
Kubíček

Knjižnica u Brnu postupno će skenirati dokumentarnu građu kako bi se mogla proučavati u elektroničkom obliku. Knjižnica će također imati računala sa audio verzijama djela Milana Kundere na češkom, francuskom, engleskom i njemačkom jeziku. Dodatna računala omogućit će proučavanje digitaliziranih djela, među kojima ima primjeraka s korekcijama autora. Postupno će se digitalizirati i arhivska građa…

Kundera je za života napisao niz romana, kratkih priča i eseja, a među najpoznatijima su Šala, Smiješne ljubavi, Nepodnošljiva lakoća postojanja… Naslovi se mogu posuditi i u daruvarskoj Pučkoj knjižnici gdje su ovoga ljeta vrlo traženi.

Back to top button