Vijesti

Jeste li spremni za više sna? Evo kada moramo pomaknuti sat

Kako trenutno stvari stoje i ove zime pomičemo sat. Zadnju nedjelju u listopadu 30.10., u 3 sata ujutro počinje zimsko računanje vremena. Kazaljku na satu treba vratiti jedan sat unatrag

Primiče se zimsko računanje vremena. Stoga u nedjelju treba pomaknuti kazaljku na satu jedan sat unatrag, točnije u 3 sata ujutro na 2 sata.

Završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko, tijekom kojeg će Sunce ranije izlaziti, ali i ranije zalaziti, zbog čega će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u popodnevnim satima.

Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Kada zimi vratimo sat unatrag, spavamo jedan sat dulje nego ljeti. Međutim, nakon pomicanja kazaljki možemo očekivati i kraći dan. 

Iako je Europska komisija prije nekoliko godina predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, države članice o tome se još nisu dogovorile.

Ako to pitanje ponovno dođe na dnevni red EU, Hrvatska će prema navodima iznijeti stav da se zalaže za ljetno računanje vremena.

Foto: Dreamstime

Istraživanja stručnjaka potvrdila su kako pomicanje sata donosi fizičke i psihičke tegobe kod mnogih, uz smanjenu koncentraciju, stres, otežano pamćenje i izraziti umor te pospanost, mnogi će se suočiti sa smanjenom radnom učinkovitošću. Usto, promjene u ritmu spavanja vode do opće neravnoteže.  

Ideju o ljetnom računanju vremena 1784. je prvi predložio izumitelj, znanstvenik, a kasnije i predsjednik SAD-a Benjamin Franklin. 

Izvor
24sata
Back to top button