Vijesti

Javnost traži brzu, točnu i golu informaciju

Oko nas obilje a u obilju sve je skupo, poprilično nesigurno i zdravstveno upitno. Gospodarski rat izmiče kontroli, padaju veliki a trpe mali. Što piti, što jesti, gdje sjesti? Koja pitanja na vrhuncima tehničko-tehnološkog napretka?! Kakav to svijet gradimo na temeljima nepovjerenja, agresivnog iskazivanja bolesne želje za profitom, strahom od terorizma i bijegom od odgovornosti. Kap koja se prelijeva preko čaše je voda, da je obična nije, a trebala bi biti malo kvalitetnija i pouzdanija nego ova s klorom koju pijemo iz dijelom azbestnih cijevi starog vodovoda u kojem svako malo ispitivanja pokažu kako uzorak, pazi riječi, nije sukladan.

To je naša voda iz javnog vodoopskrbnog sustava a druga je s mineralima i možda s dodatkom otrova u staklenim bočicama, na ispitivanju. Zbog još jedne u nizu situacija koja je Hrvatsku digla na noge popričali smo s ljudima, prošli trgovinama, provjerili gdje su pića maknuta s polica i s kojom preporukom su se obratili ugostiteljima iz Udruženja obrtnika Daruvar.

Najprije javnosti glas o vodi u staklenoj bočici:
anketa

Da je dobro…
anketa

Povjerenje u sve što nam se u obilju nudi je ozbiljno poljuljano:
anketa

Osim izgubljenog povjerenja i sustav poremećenih vrijednosti pokazuje kako je u šumi propisa, centraliziranih informacija i pravne diktature, odgovornost samo smokvin list kojim se maše u velikim pričama dok praktična primjena izostaje:
anketa

Površnost i bahatost nametnuli su se kao karakterne osobine:
anketa

Prošli smo trgovinama i sporna pića su povučena s polica. Roba je opozvana, police prazne. Preporuka o povlačenju proizvoda u velikim trgovačkim centrima dolazi s vrha a manji prate situaciju i reagiraju po savjesti. Cilj i velikih i malih trgovina je, a kako su nam rekli, zaštititi kupce i zaštiti poslovanje.

Oglasilo se i Udruženje obrtnika Daruvar s preporukom ugostiteljima. Poslušajmo tajnicu Udruženja Katu Bliznac:
Bliznac

Kontaktirali smo članicu Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane koja zastupa i štiti, što je potvrdila nizom akcija, interese hrvatskog čovjeka i potrošača u Parlamentu Europske unije . Biljana Borzan svojevremeno je reagirala na smanjene udjele kvalitetnih sastojaka određenih proizvoda koji su distribucijom u Hrvatskoj pokazali diskriminirajući odnos velikih proizvođača prema malim zemljama, reagirala je na kvarove kućanskih aparata neposredno nakon isteka roka trajanja i sve je tada nakon niza reakcija a kako podsjeća Biljana Borzan:
Borzan

A padamo u provedbi jer:
Borzan

U konkretnom slučaju s mineralnom vodom u staklenoj bočici:
Borzan

Kako kaže europarlamentarka Biljana Borzan:
Borzan

Točna, potpuna, brza, slobodna i gola informacija bez pakiranja u celofane i peglanja imidža. Informacije su naša individualna strategija i način ponašanja i postavljanja u određenim situacijama, a postaviti se bez preporuka i direktiva, valjda znamo sami.

U prilog ovoj temi i obavijest iz Državnog inspektorata. Hina je danas objavila a prenosimo u Informativnom programu Radio Daruvara

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka pića Coca Cola uzetih iz samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu te se oni smatraju zdravstveno ispravnima.

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate.

“Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim”, priopćeno je u četvrtak.

Riječ je o pićima, odnosno uzorcima: Coca Cola, original taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.; Coca Cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 litre – 31.03.24; Coca Cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 litre – 29.03.24.

U srijedu je utvrđeno da ni uzorak mineralne vode Romerquelle Emotion iz ugostiteljskog objekta u Rijeci nema razinu kiselosti niti koncentraciju metala iznad dopuštenog te ne bi trebala izazvati boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu. 

Back to top button