Vijesti

Iz Pakraca na sve strane svijeta

Velika Kina i mala Hrvatska, republike su koje mogu graditi čvrste gospodarske, turističke, i mostove prijateljstva. I veliki i mali u godinama rada stječu iskustva koja pametni usvajaju a uobraženi ignoriraju. Delegacija Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, Grada Pakraca na čelu s gradonačelnicom Anamarijom Blažević zastupnicom u Hrvatskom saboru, direktor Poduzetničkog centra Pakrac Vladimir Gazić, i pakrački poduzetnik Damir Kufner, inicijator i organizator putovanja, preletjela je nekoliko tisuća kilometara, sate i sate leta sa stajanjima na aerodromima, a kako bi za pet dana u Kini provjerili moguće pravce buduće suradnje. Put je inicirao poduzetnik iz Pakraca koji već godinama radi s Kinom. Odredište delegacije iz Pakraca i Požeško-slavonske županije bio je grad Yunhe, za kineske pojmove mali grad a za naše, hrvatske, bio bi u top pet po broju stanovnika. Sajam drvenih igračaka upriličen u ovom kineskom gradu imala je čast sa županicom Antonijom Jozić otvoriti gradonačelnica Pakraca. Nakon povratka u Pakrac, gradonačelnica Anamarija Blažević prenosi impresije iz Narodne Republike Kine:
Blažević

O samom petodnevnom boravku poseban dojam na slušatelja može ostaviti priča o vožnji vlakom koji postiže brzinu od 350 kilometara na sat. Sjetite se samo naših vlakova i brzina koje se dostižu između Pakraca i Daruvara, kada umjesto autobusa i vlak dobije priliku povezati naše gradove. Međutim ovdje je riječ o Republici koja se ne diči malim koracima jer postiže velike i impresivne. Kako bi se iz ove perspektive stekao dojam o Kini a kada je riječ o razvijenosti koja se ogleda kroz infrastrukturu, kako kaže gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević:
Blažević

Kina saznajemo i nije jeftina…
Blažević

Delegacija iz Kine već je bila u Pakracu a što se tiče smjernica uspostave suradnje?!
Blažević

Ima li na horizontu vidljivih prostora suradnje?!
Blažević

Koji je sljedeći korak nakon uzvratnog posjeta Kini delegacije iz Pakraca i Požeško-slavonske županije?!
Blažević

Sve je moguće kada se razrade ideje i postave pravci djelovanja koje za primjenu treba usmjeriti i na druge strane svijeta jer kako kaže gradonačelnica Anamarija Blažević široka je perspektiva do koje dosežu pogledi iz Pakraca:
Blažević

Fotografije: Pakrački list

Back to top button