Vijesti

Ekološki incident u Iridi zasmrdio cijeli grad

Smrad u Daruvaru danima otežava život svima a najviše žiteljima Zagrebačke ulice. Da je bilo sloge i razuma u koaliciji Lneniček – Bilek 2018. danas bi Daruvar kao i mnogi drugi gradovi u okruženju imao novi pročistač. Međutim kao niti u jednom drugom gradu, prijepor oko izgradnje pročistača i njegove lokacije pretvoren je u prije svega političku stvar kada su se lomila koplja u prikupljanju glasova a skoro se slomila i tadašnja koalicija .

Podsjećamo, 2018. Nezavisna lista Vladimira Bileka je odbila predviđenu lokaciju pročistača koja nije bila u interesu jednog dijela Bilekovog biračkog tijela, te se je odustalo od već gotovog projekta Aglomeracije i krenulo u potragu za drugom lokacijom, koja je u međuvremenu pomaknuta za 3 km. Presudna 3 kilometra rezultirala su s izgubljenih 214 milijuna kuna bez PDV-a. kolika je bila vrijednost cijeloga projekta Aglomeracije.

No, treba još tome dodati kako u ovom slučaju nije izgubljen samo novi pročistač već puno više. Projektom je naime bilo planirano izmijeniti gotovo dvadeset kilometara vodovoda, rekonstrukcija 13 kilometara kanalizacijskih cijevi i dogradnja 34 kilometra za okolna naselja koja spadaju u Grad Daruvar.

Dakle, činjenica je da je tada Grad Daruvar izgubio najveći projekt ikada i nekoliko milijuna kuna koliko je tada plaćena projektna dokumentacija.

Od tada je prošlo 5 godina a posve je sigurno da će ih proći još nekoliko do novoga sličnog projekta i tko zna pod kojim uvjetima. Nije poznato da li itko zbog toga osjeća odgovornost i krivicu, tim više što zbog pročistača stanovnici Zagrebačke ulice i dalje žive u smradu a kvaliteta njihovog života je ozbiljno narušena.

A upravo problematični pročistač je bio tema građanske inicijative stanovnika Zagrebačke ulice predvođeni Damirom Lujancem. Zbog blizine pročistača prvi su na udaru smradu koji se unazad nekog vremena širi cijelim Daruvarom. Sastanku su prisustvovali i prozivani Darkomovci predsjednica Uprave Ivana Djedović i direktor Vodoopskrbe Vladimir Lukačin koji je okupljenima pojasnio o čemu se zapravo radi:

  • Irida je imala kvar koji je do ovoga doveo i postupak za rješavanje tog problema traje. Ovdje je riječ o incidentnoj situaciji. Posljednja dva tjedna stalno radimo, puštamo svježu vodu u sustav kanalizacije da bi se taj smrad smanjio i da bi se bazeni pročistača stabilizirali .

Ne izbjegavajući problem sastanku kod pročistača prisustvovao je i sam gradonačelnik Damir Lneniček koji je tom prilikom rekao kako je smrad koji se širi gradom veliki problem koji se ne može riješiti preko noći:

 -Lagao bih kada bi rekao da se ovo može riješiti preko noći. Problem kratkoročno rješava Darkom. Međutim ,dugoročno rješenje ovoga problema je izmještanje pročistača na kraj Ljudevit Sela.

Bila je ovo prilika da se spomenu i svi ostali faktori koji otežavaju život ovog dijela Grada Daruvara. Spomenula se osim Iride i Pivovare i već dugo problematična Bioenergana, i odnedavno Modelstolarija. Kako je Lujanac istaknuo:

  • Nemamo ništa protiv gospodarstvenika, pozdravljamo svako radno mjesto, samo tražimo od njih da se usklade s našim životima da bismo mi mogli normalno živjeti.

U takvom okruženju teško je uopće pričati o normalnom životu kada te smrad grize za oči i štipa u grlu, čađa i pepel sjeda na pluća a prozori kuće moraju biti zatvoreni i danju i noću. Zagrebačka nekada zelena oaza, jednostavno je nepromišljenošću bivših lokalnih moćnika i njihovih priležnica pretvorena u zonu sumraka našega Grada .

Sastanak je završen potpisivanjem prijave Državnom inspektoratu od strane građana dok se od Grada Daruvara traži osnivanje radne skupine koja bi se bavila zagađenjima, uključivanje građana i prilagođavanje režima rada pročistača i njegovo pokrivanje.

Back to top button