Vijesti

Daruvar – Svetom Savi u čast

Središnja eparhijska Svetosavska akademija priređena je u subotu u Dvorani Gradskog kina Pučkog otvorenog učilišta u Daruvaru. Prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava kulturološki, prosvjetiteljski i vjerski ima posebno mjesto u srpskom pravoslavnom puku što je posebno naglašeno na dvosatnoj subotnjoj svečanosti u punoj dvorani Gradskog kina. U sredini koja njeguje multikulturalnost, poštovanje drugih i drugačijih Daruvar se otvoreno i bez licemjerja izdiže na razinu Hrvatske i Europe kao primjer života u razumijevanju. U ime organizatora središnje eparhijske Svetosavske akademije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Daruvara, srpskog manjinskog Vijeća BBŽ, SKD Prosvjeta Podoodbor Daruvar i Daruvarske parohije, Daruvarski paroh Đorđe Teodorović ukazao je na temelje na kojima srpski vjernički puk stoljećima gradi duhovni i kulturni identitet…
Teodorović

Đorđe Teodorović zahvalio se Gradu Daruvaru kojeg je na subotnjoj prazničnoj proslavi predstavljao gradonačelnik Damir Lneniček. U ime županije na svečanosti je bio zamjenik župana Saša Lukić, predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine iz Daruvara, iz ove i Požeško-slavonske županije, te gosti Svetlana Spajić nositeljica tradicije u pjesmi, povjesničar iz Beograda Dejan Ristić, članovi SKD Prosvjeta Pododbora Daruvar i Garešnica i Etno grupa iz Osnovne škole Danila Borkovića iz Gradiške pod vodstvom profesorice Jelene Kresojević.

Kao domaćin središnje eparhijske Svetosavske akademije, srca široko obradovanog zbog impresivnog broja okupljenih, tragom Svetog Save episkop pakračko slavonski gospodin Jovan ukazao je na značaj Sveca srpske pravoslavne crkve:
Ćulibrk

Evocirajući uspomene stoljećima unazad podsjećajući na zemaljski hod Svetog Save episkop slavonski Jovan podsjetio je kako je:
Ćulibrk

To je Svetosavsko naslijeđe:
Ćulibrk

Iz besjede povjesničara iz Beograda Dejana Ristića izdvajamo dio o temeljno važnoj oblasti opstanka narodnog identiteta, kulturi…
Ristić

Subotnji praznični program uz besjedu o prvom arhiepiskopu srpskom ispunili su zvuci pjesme narodne Svetlane Spajić, pjesme dječje Etno grupe iz Osnovne škole Danila Borkovića iz Gradiške pod vodstvom profesorice Jelene Kresojević i scenska folklorna igra u duhu Svetosavlja. U jednom sažetku ilustriramo dio revijalnog programa Svetosavske akademije u Daruvaru:
program

Back to top button