Vijesti

Dani šljiva

Kada govorimo o Siraču, vrlo često spontano slijedi pomisao na šljivu i rakiju.

I ne treba to čuditi jer se upravo u Siraču manifestacija Dani šljiva i rakija organizira punih 13 godina. Tako je Sirač davnih dana stavio naglasak na jednu tako običnu šljivu, a opet tako zdravu. Šljiva naime štiti srce, djeluje protuupalno, pomaže pri regulaciji šećera…

Pekmez od šljiva ne treba ni spominjati kao niti knedle sa šljivama. Upravo u Siraču smo davnih dana otkrili kako šljiva paše i u mnogim drugim jelima i kombinacijama. Međutim pored svih dobrobiti tu je i ona prva poveznica s ovom zdravom voćkom, a to je rakija. Ako se igdje zna gdje je dobra rakija, najcjenjenije piće u nas, onda je to Sirač.

Iako je pandemija ozbiljno ugrozila kontinuitet održavanja, ove godine Dani šljiva i rakija nastavljaju tamo gdje su stali prije dvije godine. Manifestacija se organizira za 02. i 03. rujna.
Supan

Ono što prethodi samoj manifestaciji je prikupljanje uzoraka. Ove godine novina je, pojašnjava načelnik općine Igor Supan, ne samo rakije već i pekmeza. Uzorci se predaju do četvrtka dok je ocjenjivanje  u subotu:
Supan

Za pobjednike prva tri mjesta, predviđene su novčane nagrade od 500 do 2.000 kuna. Sa sigurnošću se može predvidjeti kako početkom rujna niti ove godine u Siraču neće nedostajati ni dobrog ića niti pića, jedino još u zraku visi pitanje o vremenu i prognozi. Međutim:
Supan

Poziv i prijavnica za sudjelovanje nalaze se na stranicama Općine Sirač, a za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti na broj telefona 043/675-250.

Manifestacija Dani šljiva i rakija u Siraču 2022. održat će se 02. i 03. rujna 2022. kada će se objaviti i pobjednici ocjenjivanja.

Vlatka Babić

Back to top button