Vijesti

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježavamo u znak sjećanja na 18. studenoga 1991., dan kada je slomljena herojska obrana Vukovara, kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice. Kako bi se svim žrtvama u Domovinskom ratu dostojno odala počast, Hrvatski sabor je potkraj 2019. donio novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kojim se 18. studeni od 2020. godine obilježava kao državni blagdan i neradni dan.

Vukovar je Grad žrtva i Grad heroj, mjesto posebnog domovinskog pijeteta. Duboko poštovanje prema ljudima čiji su životi ugašeni u ruševinama u samom gradu i nadomak Vukovara na istoku Slavonije nikako ne bi trebao biti bilo kakav princip u funkciji dnevne politike. U Vukovaru je za tri mjeseca borbi, za koje narod nije bio pripremljen, stradalo 2717 hrvatskih branitelja i civila a grad je pretvoren u ruševinu. Obrana Vukovara slomljena je na današnji dan 1991.godine i tada su razotkrivene krhotine srušenog grada, očaj i patnja pomiješani sa strahom slomljenih ljudi, i svi razmjeri uništavanja civilizacije u malom. Vukovar je bio pod okupacijom do 15.siječnja 1998., i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i povratka okupiranih mjesta u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Svjetla za Vukovar i Škabrnju godinama, desetljećima, osvjetljavaju put i gradu i općini da se podignu, krenu još jednom uz podršku svih nas jer nismo svi mogli biti tamo kada su nas trebali.

foto:hrvatski-vojnik.hr

Back to top button