Vijesti

Česi u Hrvatskoj svoju kulturu njeguju više od 1oo godina

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz Popisa stanovništva iz 2021. godine, u Republici Hrvatskoj živi 7.862 pripadnika češke nacionalne manjine. Podatak je to koji govori kao ova manjina nije najbrojnija u državi, ali bez obzira na brojnost koja je od zadnjeg popisa pala za gotovo tri tisuće, njihove aktivnosti kroz češke besede vrlo organizirano njeguju i kulturu i tradiciju.
Bilek

Prva beseda je osnovana u Zagrebu 1874. a u Daruvaru oko 1920. godine. U okviru beseda gotovo u svakoj može se naći folklorni ansambli, kazališne skupine, pjevački zborovi i kazalište lutaka. Njihove manifestacije su prepoznate kao vesele, pune plesa i pjesme s bogatom gastronomskom ponudom.

Sve se to zorno prikazalo prošli tjedan na Danima češke kulture koji se u Hrvatskoj obilježavaju kao manifestacija od 2005.godine.

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek i više je nego zadovoljan viđenim:
Bilek

Završna svečanost priređena je u Daruvaru:
Bilek

Slijedeća manifestacija za koju se česi pripremaju su nekada Obžinke a sada po novom Dožinke. O čemu se radi pojasnio je Vladimir Bilek:
Bilek

Prve žetvene svečanosti u Daruvaru su održane 1925. godine. pa s tim u vezi saborski zastupnik najavljuje mogućnost da ova velika svečanost stogodišnjicu proslavi i obilježi u našem kraju:
Bilek

Back to top button