Vijesti

Bogojavljenje i Misijski dan

Blagdan je Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, jedan od najstarijih katoličkih blagdana. Prema događajima opisanim u evanđelju po Mateju,tri kralja ili mudraca s istoka: Gašpar,Melkior i Baltazar,prateći betlehemsku zvijezdu repaticu pošli su u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu darovavši mu tri simbolična dara. Današnju svetkovinu vjernici proslavljaju misnim slavljima.

Poruku vjernicima u povodu današnje svetkovine uputio je župnik Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru Ivan Popić:
Popić

Sveta tri kralja predstavljaju…
Popić

Foto: Grad Daruvar

Na današnju svetkovinu Bogojavljenja Crkva slavi Božju objavu u Isusu Kristu svim narodima svijeta, na svoj način po Mudracima s Istoka koji su došli pokloniti se betlehemskom Djetetu. Ova svetkovina je i svojevrsni misijski dan, s posebnim naglaskom na siromašnu djecu u misijskim zemljama za koju djeca svijeta prikupljaju novčane milodare. I u našim župama prikupljaju se milodari za djecu u potrebi u misijskim zemljama, naglašava župnik daruvarske Župe Svetog Antuna Padovanskog Žarko Turuk ukazujući na običaje u povodu Bogojavljenja:
Turuk

U župama Požeške biskupije prikupljaju se sredstva za siromašnu djecu u misijama. I ovo je prilika u kojoj Požeška biskupija iskazuje svoju misijsku svijest akcijom misnih nakana i u kojoj je posvjedočila svoju povezanost s općom Crkvom u njezinom misijskom nastojanju!

Back to top button