Vijesti

Bilo je još obilnih kiša svibanjskih

Kažu u 30 godina nije u svibnju palo ovoliko kiše, a 2014., jeste, možda i više… Danas je točno devet godina od katastrofalnih poplava koje su pogodile istok Slavonije kada je u Račinovcima i Rajevom Selu pukao nasip na rijeci Savi. Paralelno te godine kod nas, kako smo se poslužili Arhivom Informativnog programa Radio Daruvara, u tjednu od 12.do 18.svibnja 2014. godine, kiša koja je padala gotovo bez prestanka podigla je razinu vode na vodotoku Pakre. Prije devet godina u svibnju čak 94 cm vodostaj je bio veći od ikad izmjerenog na vodomjeru postaje Kusonje. U svibnju 2014. izmjeren je rekordni vodostaj na Ilovi u Maslenjači. Tada su uvedene izvanredne mjere obrane od poplava, a na području Lipika i Pakraca zbog velike količine svibanjskih oborina te 2014., uvedeno je izvanredno stanje. Od vatrogasaca do policajaca, Hrvatskih voda Komunalaca, autoprijevoznika, a u koordinaciji s gradonačelnicima Pakraca i Lipika, operativne snage su djelovale s prioritetnim ciljem spašavanja ljudi i imovine.

Kopamo dublje u arhivu da bi podsjetili kako pamćenje ( iako su mozgovi poprilično proprani) nije plitko poput Toplice. Jer Toplica je u određenim trenucima pokazala i širinu i dubinu. To nam je 2019.,godine na 62-u godišnjicu velike poplave u Daruvaru, potvrdio čovjek koji je završio u Toplici, Pero Rekić. Tada, u Osnovnoj školi koja je bila u Dvorcu, proslavom godišnjice škole stariji razredi išli bi npr. u Đulovac igrati nogomet a niži razredi na izlet u Julius Brum. Tog 17.svibnja 1957., učenik petog razreda Osnovne škole Pero Rekić bio je na proslavi Dana škole u Rimskoj park šumi kada su nebo zamračili oblaci. Noć je zamijenila dan, učiteljica je djecu pustila kući. U Kupališnoj ulici pješački most poplavila je Toplica, vode je bilo posvuda u gradu… Most se srušio a zajedno s mostom i Pero je završio u Toplici. U Vijestima Radio Daruvara 19.5.2019. objavili smo sjećanja diplomiranog ekonomiste Pere Rekića, a danas ćemo ponoviti dio ove priče.
Rekić

Gredu je okretala voda oko svoje osi a Pero gredu nije ispuštao iz ruku…
Rekić

Spašavanje je bilo vrlo komplicirano a slučaj je htio da Peru Rekića spašavaju i stričevi i policija. O poplavi u Daruvara 1957. pisao je zagrebački Vjesnik a priču o katastrofalnoj poplavi u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Bilo jednom u Daruvaru, napisala je kolegica Vlatka Danek.

Back to top button