Vijesti

Svjetski je dan darivatelja krvi

Ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, Hrvatski Crveni križ dočekuje u znaku 70. obljetnice darivateljstva krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organizirao Hrvatski Crveni križ, održana je 1953. godine u Željezari Sisak. Ta, kao i sve druge akcije, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno! A to potvrđuju i riječi primarijusa doktora Josipa Jelića, predsjednika Hrvatskog Crvenog križa:
Jelić

Hrvatski Crveni križ i 70. – tu obljetnicu, kao i Svjetski dan darivatelja krvi, dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

Koliko su stanovnici Hrvatske humani govori i podatak da se tijekom Domovinskog rata nije morala tražiti pomoć od drugih zemalja u okruženju.
Jelić

Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito, primarijus Jelić naglašava važnost redovitog davanja krvi ili plazme kako bi se stvorila sigurna i održiva opskrba krvlju i krvnim pripravcima koji mogu uvijek biti dostupni.
Jelić

Od početka ove godine u Daruvaru u četiri akcije koje je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa prikupljeno je 885 doza ove dragocjene tekućine. Stoga je ovo prilika zahvaliti se pojedincima koji daruju krv i poticati više ljudi da postanu novi darivatelji.

Back to top button