Vijesti

Pokondirena tikva, komedija u izvedbi amatera iz Varaždina odigrana u Daruvaru

Danas sa scene u info prostor unosimo Pokondirenu tikvu. Ovu komediju prije skoro dva stoljeća napisao je osnivač srpske drame Jovan Sterija Popović a poruka se i danas odlično razumije i malo tko o sebi razmišlja i prepoznaje se u naslovu komedije. Međutim, preokrenute vrijednosti i izgradnja predstave o sebi u svjetlu kakvom želimo da nas vide, uz pomoć virtualnih alata i orkestrirane podrške prijatelja, ne navodi na pomisao da upravo sebe prepoznamo kao Pokondirenu tikvu. To je uvijek netko drugi, a slojevi društva niži i viši ostavljaju prostora pripadnicima onog nižeg da se otisnu u visine utjecajnih društvenih krugova demonstrirajući prenaglašeno pravila koja izazivaju podsmjeh. Kada je društvo pokondireno, tikve niču posvuda.

Pokondirena tikva predstava u izvedbi amatera udruge Uranak iz Varaždina prikazana je u subotu kasno poslijepodne u Društveno kulturnom centru u Daruvaru kao jedna od programskih sastavnica ovogodišnjih Dana srpske kulture u Daruvaru. Kako je došlo do suradnje Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Daruvara, s Udrugom Uranak iz Varaždina pojasnit će članica daruvarskog srpskog manjinskog Vijeća i SKD Prosvjete, profesorica Radmila Frantal:
Frantal

Ova predstava je…
Frantal

U nastavku saznajemo i tko je s Udrugom Uranak iznio na scenu Pokondirenu tikvu, odnosno tko je redateljica predstave:
Kralj Novak

O ansamblu udruge Uranak, glumac u predstavi i član udruge, Milorad Sarap:
Sarap

U predstavi glavnu ulogu, Femu, igra Olivera Petrović:
Petrović

Poruka sa scene u kazališnom komadu pruža mogućnost promjena koje se pokreću prepoznavanjem u likovima predstave…
Petrović

Kako je publika prihvatila ovu predstavu?!
Petrović

Milorad Sarap član udruge Uranak o komadu odigranom u subotu i pred daruvarskom publikom kaže:
Sarap

U sklopu Dana srpske kulture u Daruvaru večeras je na rasporedu od 18 i 30 radionica veza. Voditeljica radionice je Slavica Buzdum. Nakon radionice priređuje se predavanje nazvano Od konoplje do tkanine pripovjedača Luke Bosanca. Mjesto održavanja ova dva programa je Srpski kulturni centar u središtu grada.

Dio fotografija: Tatjana Bjelajac Raduka

Back to top button